Barometrul Industrial: Managerii estimează o reducere a activităţii din industrie, peste şase luni

industrieRecul în industrie.
Veştile bune nu ţin mult. Situaţia în industrie s-a schimbat relativ brusc. În martie, a fost un moment de avânt. Dar în aprilie, avântul s-a topit, iar activitatea s-a redus. Volumul producţiei a căzut de la 69 de puncte în luna martie, la 61 în aprilie, cu numai 4 puncte peste media ultimelor 18 luni (57). În pofida scăderii abrupte, industria rămâne în zona de expansiune (peste 50 de puncte). Întreruperea brutală a avântului creează îngrijorare. Arată că incertitudinea persistă şi că industria parcurge fluctuaţii ample pe termen scurt. Cu efecte distructive pentru predicţie şi planificare.

Contractarea cererii
Cauza este contractarea bruscă a cererii externe şi interne. Comenzile noi au scăzut mai puternic decât volumul producţiei. De la 68 în martie la 58 în aprilie, iar exportul a coborât de la 61 la 58 de puncte. Stocurile au scăzut uşor de la 50 în martie la 48 în aprilie. Înseamnă că ieşirile încep să fie mai mari decât intrările. Pentru moment, volumul producţiei nu resimte integral şocul scăderii comenzilor şi al stocurilor. Producţia se menţine mai  sus pentru că procesează volumul mai mare de comenzi din lunile anterioare. Dar îl procesează mai greu. Volumul comenzilor neexecutate a crescut  de la 49 la 53 de puncte, ceea ce arată şi un posibil deficit de capacitate.

Efecte imediate
Fluctuaţiile bruşte ale cererii afectează şi locurile de muncă. Firmele au început să reducă numărul de angajaţi. Indicatorul angajărilor de personal a scăzut de la 56 în martie la 50 în aprilie. În paralel, costurile de producţie au continuat să crească de la 56 la 59 de puncte.
În acelaşi timp, vedem o creştere a importurilor de materii prime şi a cheltuielilor de capital. Importurile par a fi alimentate de consumul intern privat sau de o uşoară intensificare a investiţiilor private. În schimb, creşterea cheltuielilor de capital ar putea semnala dorinţa firmelor de a profita de creşterea economică generală pentru a se fortifica preventiv faţă de efectele instabilităţii durabile.

Scade încrederea în viitor
Indicatorul global de încredere în activitatea viitoare (media aşteptărilor privind volumul comenzilor, producţia şi preţurile încasate de firme peste 6 luni) a scăzut de la 64 de puncte în februarie, la 62 în martie şi 60 în aprilie. Managerii nu par a avea multe motive să spere că situaţia va fi mai bună în lunile care au rămas până la sfârşitul anului 2016.

Coordonatorii Barometrului Industrial:

Dr. Petre Datculescu, director general IRSOP
Conf. dr. Florina Pînzaru, decanul Facultăţii de Management (SNSPA)
Conf. univ. dr. Lucian Anghel, cadru didactic al  Facultăţii de Management (SNSPA).

Persoană de contact:
Dr. Petre Datculescu, Director General
IRSOP Market Research & Consulting SRL
Tel.: 021 315 66 41; e-mail: [email protected]